Hollywood

⭐ O Hollywood-u

Holivud (engl. Hollywood) je ime gradske četvrti Los Anđelesa, SAD, koja je poznata po koncentraciji filmskih studija i kućama glumačkih (holivudskih) zvezda. Nalazi se severozapadno od centra grada. Holivud je postao sinonim za američki film i TV industriju u kojoj je zaposleno najmanje 100 000 osoba: režiseri, producenati, scenaristi, pomoćnici u rasveti zbog svetla za snimanje pod reflektorima, na montaži snimaka koji kasnije idu u film u toku produkcije filma i postprodukcije filma, u fotošopu, kaskaderi, šminkeri i stilisti, direktori fotografije i fotografi i drugo osoblje zaduženo za ketering, kao i prevoz na setu snimanja filma. Holivud je treća najveća filmska industrija na svetu u kojoj se proizvede i snimi preko 1000 filmova godišnje, pored Bolivuda u Indiji i filmske industrije u Kini. Holivud je taj koji je mnoge glumce i zvezde učinio slavnim i od njih napravio zvezde.
Mnogi od holivudskih bioskopa se koriste za velike filmske premijere, a i dodela Oskara se odvija ovde. Holivud je popularno mesto za noćni život i omiljena destinacija turista iz celog sveta.

Trenutno, Holivud nema određene granice (Los Anđeles nema zvaničnih četvrti). Kao deo Los Anđelesa, on nema gradske vlasti, ali postoji imenovani funkcioner koji služi kao „počasni gradonačelnik“ za ceremonijalne događaje. Trenutno, predsednik opštine je Džoni Grant.

Danas aktivni filmski studiji: